Mina Markovič evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic blizu medalje

Mina Markovič je v svojem petem zaporednem finalu na evropskem prvenstvu v italijanskem Campitellu di Fassa vnovič postala evropska podprvakinja v težavnosti in tako osvojila svojo sedmo medaljo na prvenstvih stare celine v športnem plezanju, kjer jih ima Slovenija zdaj skupno 17. Slovenski uspeh sta dopolnila Janja Garnbret s četrtim in Domen Škofic s petim mestom, ki sta najbolj občutila novo pravilo o skrajšanem času plezanja v (pol)finalu z osmih na šest minut.
Mina Markovič evropska podprvakinja 2017 v težavnosti (foto Luka Fonda)
V svojem petem zaporednem finalu na evropskih prvenstvih je Mina Markovič (ŠPK Plus) vnovič stopila na zmagovalne stopničke, tokrat že sedmič, skupno število slovenskih medalj na evropskih prvenstvih v športnem plezanju pa se je povzpelo na 17. Devetindvajsetletna plezalka iz Sežane je zlatemu odličju izpred dveh let v Chamonixu z odličnim plezanjem dodala novo srebrno kolajno. "Naslov evropske prvakinje v Chamonixu je eden izmed žlahtnejših dosežkov v moji karieri in med vsemi ima pri meni zelo posebno mesto, tokratna srebrna medalja pa prav tako kotira zelo visoko, ker je konkurenca res neizprosna, mlade punce so zelo močne, tudi ostale tekmovalke smo si zelo blizu in ob medalji priznam, da sem kar potočila solzico, saj sem dobro delala vso zimo in si je zares želela," je bila presrečna slovenska rekorderka po številu medalj z evropskih prvenstev in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti, ki je v Italiji morala premoč priznati le Belgijki Anak Verhoeven, z novim odličjem pa potrdila svojo pripravljenost: "Vso zimo in pomlad sem se dobro pripravljala in komaj čakala začetek sezone, čeprav je bilo težko, da se je začela z evropskim prvenstvom. Smeri so bile res fenomenalne, že na pogled precej drugačne, kot smo bili vajeni do zdaj, in četudi mi niso bile pisane na kožo, sem se zbrala in dober trening se je obrestoval." Markovičeva je bila najstarejša finalistka, a je ob močnih mlajših tekmicah odlično unovčila dolgoletne izkušnje v svetovnem vrhu ter se veselila tudi moške zmage "veterana" Romaina Desgrangesa: "Z Degrangesom sva res primerka stare šole plezanja, smo pa starejši tekmovalci predvsem bolj elastični v tem, da se znamo prilagoditi, saj smo med kariero že morali nekajkrat spremeniti slog plezanja." Tretje mesto je osvojila Avstrijka Jessica Pilz.

ep_2017_mina_markovic_finale_foto_luka_fonda
Mina Markovič je v svojem petem zaporednem finalu na evropskih prvenstvih petič stopila na zmagovalne stopničke, tokrat s srebrom v težavnosti skupno že sedmič. (foto Luka Fonda)

Slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnila Janja Garnbret (Šaleški AO), pred dvema letoma evropska podprvakinja, ki je letos po kvalifikacijah in polfinalu merila više, a je finale premešal karte. "Glede na to, kako sem plezala, sem z rezultatom zadovoljna. V vsakem primeru bi mi zmanjkalo časa, a če mi pri ključnem gibu ne bi odneslo pete, mi medalja ne bi ušla. S plezanjem nisem zadovoljna, a četrto mesto je še vedno v redu," je po tekmi strnila vtise komaj polnoletna Korošica, ki je lani osvojila naslov svetovne prvakinje in skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. "Če pogledam celotno evropsko prvenstvo, sem zadovoljna s svojo formo, čeprav jo bom na prihodnjih tekmah še izboljšala. Glede na količino treningov težavnosti, vendarle sem se večinoma posvetila balvanom, je moja forma odlična in sem lahko zadovoljna z dosežki ta konec tedna," je potegnila črto pod prvenstvom stare celine in se veselila skupaj z najboljšima: "Zelo sem vesela za Anak, da je zmagala, še posebej pa sem vesela za Mino, da se ji je sestavilo in je bila druga, saj si to zasluži, in upam, da bo tako nadaljevala tudi v nadaljevanju sezone."

ep2017_janja_garnbret_finale_foto_luka_fonda
Slovenski ženski uspeh je s četrtim mestom dopolnila Janja Garnbret. (foto Luka Fonda)

Novo časovno omejitev šestih minut je najbolj boleče občutil Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je dosegel višino zmagovalca, a zaradi poteka časa v finalu ostal brez odličja, na sicer odličnem petem mestu. "Uvrstitev sploh ni slaba, zelo sem se presenetil s formo. Rezultat bi bil povsem v redu, če se ne bi končalo, kot se je, saj sem dosegel najboljšo višino finala in na koncu zaradi poteka časa ostal na petem mestu, kar me je zelo razočaralo. Če se to še dvakrat ponovi na takšen način, celo razmišljam o tem, da končam tekmovalno kariero," je bil močno razočaran lanski dobitnik malega globusa v težavnosti, ki se je letos prvič v karieri uvrstil v finale evropskega prvenstva, na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih pa so se mu stopničke za las izmuznile: "Na prvenstvih se mi nikoli ne sestavi, kot bi si želel, čeprav sem danes res plezal sproščeno, pokazal vse, kar lahko, a se žal spet ni izšlo." Novi evropski prvak, Francoz Romain Desgranges, je ponovil prevlado iz leta 2013, na drugo mesto se je zavihtel Čeh Adam Ondra, tretji pa je bil Avstrijec Jakob Schubert.

ep2017_domen_skofic_finale_foto_luka_fonda
Domen Škofic je dosegel višino zmagovalca, a zaradi poteka časa v finalu ostal brez odličja, na sicer odličnem petem mestu. (foto Luka Fonda)

"Zelo sem vesel za Mino in res ji privoščim srebrno medaljo. Z njenim trenerjem Urhom veliko delava skupaj, obema privoščim ta dosežek, ker jima res veliko pomeni, hkrati pa je to zares dober rezultat za reprezentanco in lepa potrditev za Mino. Domen je v finalu odplezal res dobro, a prepočasi, imel je višino zmagovalca, pa ga je žal prehitel čas. Šest minut je bilo preprosto premalo za to smer, tudi zmagovalcu je zmanjkalo časa, prav tako bi ga drugouvrščenemu. Janja je naredila napako, kar je preprosto del plezanja, zato se s tem ne bi obremenjeval," je slovenske nastope v finalu ocenil selektor Gorazd Hren, ki glede omejitve časa napoveduje, da se bodo novemu pravilu morali prilagoditi tako plezalci kot postavljavci smeri, da časovna omejitev ne bo preveč spreminjala značaja plezalcev.

slovenska_reprezentanca_v_sportnem_plezanju_ep_tezavnost_2017
Slovenska izbrana enajsterica na evropskem prvenstvu 2017 v težavnosti: spredaj športne plezalke Janja Garnbret, Urška Repušič, Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Veronika Meke in Tjaša Kalan, zadaj plezalci Martin Bergant, Domen Škofic, Jernej Kruder in Milan Preskar, ob strani trenerji Urh Čehovin, Luka Fonda in Gorazd Hren. (foto slovenska reprezentanca v športnem plezanju)

Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnosti je Slovenijo zastopalo 11 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Novinki na največjih tekmovanjih Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Mia Krampl (AO PD Kranj) sta si priplezali 13. oz. 15. mesto, polfinalista Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) sta tekmovanje sklenila na 23. oz. 27. mestu. V kvalifikacijah so nastopili še Tjaša Kalan (AO PD Kranj), s 27. mestom tik pod robom polfinala, Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) je dosegla 33., Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) 39. in Milan Preskar (PK Škofja Loka) 47. mesto.

ep2017_tezavnost_mina_podprvakinja_podelitev_foto_luka_fonda
Mina Markovič je ponosna slovenska rekorderka po številu medalj z evropskih prvenstev v športnem plezanju, saj jih ima sedem od 17, kolikor so jih skupno osvojili slovenski reprezentantje. (foto Luka Fonda)

Slovenija je med najboljšimi na evropskih prvenstvih že vse od leta 2002, ko je prvo lovoriko v težavnosti z 2. mestom osvojila Martina Čufar, nadaljevala je Natalija Gros, srebrna v težavnosti leta 2004, štiri leta pozneje zmagovalka v balvanih in kombinaciji ter 2. v kombinaciji leta 2010. Vmes je na prizorišče stopila Maja Vidmar z bronom v težavnosti leta 2006 in srebrom dve leti pozneje, ko je na EP Pariz 2008 svojo prvo medaljo osvojila tudi Mina Markovič ter jih do danes nanizala sedem: štiri v težavnosti (zlato 2015, srebrno 2013 in 2017,
bronasto 2008), dve v kombinaciji (zlato 2010, srebrno 2013) ter eno v balvanih - srebrno leta 2013. Na EP 2015 je srebro v težavnosti dosegla tudi Janja Garnbret. Najuspešnejši slovenski predstavnik na evropskih prvenstvih ostaja Klemen Bečan v kombinaciji s 3. mestom leta 2008 in 2. mestom leta 2010.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

EP_2017_bener

-------------------------
Povezane novice:
Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko
Sedem Slovencev v polfinalu EP Val di Fassa 2017
Janja, Mina in Domen v finalu EP Val di Fassa 2017

-------------------------
Medijske objave:
Mina Markovič druga na evropskem prvenstvu (STA)

Mina Markovič v petem zaporednem finalu do sedme kolajne na EP (STA)
Naval na šport: srebrna medalja Mine Markovič (Val 202)
Jutranja kronika: srebrno odličje Mine Markovič (Radio Slovenija, od 17:09)
Nov uspeh Mine Markovič (TV Slovenija, od 2:57)
Mina Markovič evropska podprvakinja (Delo)
Plezalno EP: srebrna učenka stare šole (Delo)
Mina upa, da bo komolec zdržal (Delo)
Markovičeva evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic tik za zmagovalnim odrom (Siol.net)
Žlahtna stara šola za medaljo Mine Markovič (Večer)
Mina Markovič evropska podprvakinja! (MMC RTV Slovenija)
Mina Markovič priplezala do srebrne kolajne na EP (24ur.com)
Mina Markovič druga na EP (Dnevnik)
Mina Markovič v petem zaporednem finalu do sedme kolajne na EP (Ekipa 24)
Markovičeva druga na EP (Žurnal24)
Mina Markovič druga na evropskem prvenstvu (Primorske novice)
Mina Markovič druga na evropskem prvenstvu (Primorski dnevnik)
Škofic za medaljo prepočasen (Gorenjski glas)
Mina Markovič v petem zaporednem finalu do sedme kolajne na EP (Radio Koper)
Mina Markovič do sedme kolajne na EP (Radio Krka)
Športno plezanje: Mina Markovič evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic blizu medalje (Demokracija)
Mina Markovič druga na evropskem prvenstvu (Reporter)
Mina Markovič evropska podprvakinja (Friko.si)

Mina Markovič evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic blizu medalje (Si21.com)
Garnbretova blizu medalje (Naš čas)

J. Garnbret in D. Škofic: Zaljubljena v plezanju (Manager Finance.si)

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji