Janja in Mina v nedeljskem finalu SP Kranj 2018

Polfinale tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju je na novo skrojil razmere na vrhu. Od osmih slovenskih predstavnic v polfinalu sta se v zadnji krog prebili dve najbolj izkušeni: Janja Garnbret s tretjim dosežkom in Mina Markovič s sedmim. V moškem finalu Slovenija ne bo imela predstavnika. Domen Škofic je končal na 12. mestu.
Janja in Mina bosta nastopili v nedeljskem finalu SP Kranj 2018 (foto Stanko Gruden)
Devetnajstletna slovenska junakinja minulega svetovnega prvenstva v Innsbrucku Janja Garnbret (Šaleški AO) v polfinalni smeri ni splezala do vrha. Višina 40 je pomenila tretje izhodišče. Za en plus boljša je bila aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, edina v polfinalu je vrh dosegla Jain Kim iz Južne Koreje, ki je vodila že po kvalifikacijah in se je uvrstila pred najboljšo slovensko tekmovalko. Garnbretova, ki je letos na štirih tekmah svetovnega pokala pred Kranjem stopila na stopničke, od tega na treh na najvišjo, je lani v Kranju zmagala.

kranj_2018_polfinale_janja_garnbret_foto_stanko_gruden
Janja Garnbret v finale vstopa kot tretja po polfinalu (foto Stanko Gruden)

V finale se je uvrstila še ena zmagovalka Kranja Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je bila štirikrat doslej najboljša na domači tekmi. Na SP v Innsbrucku je obstala v kvalifikacijah, v Kranju pa si je priplezala svoj drugi letošnji finale, potem ko je bila peta v Brianconu. Markovičeva je bila sedma po kvalifikacijah, takšen pa je tudi njen rezultat po polfinalu. V finalu bodo nastopile še Švicarka Katherine Choong, Japonka Natsumi Hirano ter kar tri Avstrijke, ob Pilzevi še Katharina Posch in Hannah Schubert.

kranj_2018_polfinale_mina_markovic_foto_stanko_gruden
Mina Markovič si je priplezala svoj 14. zaporedni finale tekme SP v Kranju (foto Stanko Gruden)

Po kvalifikacijah so bile kar štiri Slovenke uvrščene med najboljših osem. A domače tekmovalke takšnega dosežka niso ponovile v polfinalu. Mia Krampl je v polfinalu izgubila pet mest in je tekmo končala kot deseta. Tjaša Kalan je bila 12., Lana Skušek 14., Katja Kadić 19., šesta po kvalifikacijah Vita Lukan je pristala na končnem 20. mestu, slovenske nastope v polfinalu pa je sklenila Lučka Rakovec na 24. mestu.

Edini slovenski predstavnik v polfinalu v moški konkurenci Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je najslabšo predstavo v sezoni prikazal prav v polfinalu domače tekme, potem ko je po kvalifikacijah vodil. Upoštevajoč potek sezone, ko se je pred Kranjem na petih tekmah v težavnosti, vključno s SP v Innsbrucku, uvrstil v finale, je 12. mesto, dosegel je skromno višino 27+, precej nepričakovano. Lani je bil v Kranju četrti, pred dvema letoma je prvič na kranjskih tekmah z drugim mestom stopil na stopničke. V Kranju ni nastopil v finalu pred petimi leti. Letos je bil v težavnosti pred Kranjem peti, dvakrat tretji, četrti in sedmi.

kranj_2018_polfinale_mia_domen_foto_stanko_gruden
Mii Krampl in Domnu Škoficu se žal ni uspelo uvrstiti v nedeljski finale (foto Stanko Gruden)

Moški polfinale je z višino 37+ dobil Avstrijec Jakob Schubert, aktualni svetovni prvak v olimpijski kombinaciji in težavnosti. Vodilni v seštevku sezone bo lovil svojo četrto kranjsko zmago, drugo po vrsti. V finalu bodo nastopili kar trije Italijani (Stefano Ghisolfi, Francesco Vettorata, Marcelo Bombardi), trije Japonci (Masahiro Higuchi, Yuki Hada, Kokoro Fujii) ter Kanadčan Sean McColl, ki je bil letos v težavnosti pred Kranjem le enkrat v polfinalu. Kranj ima vsekakor rad, leta 2011 je v dvorani Zlato polje zmagal. Finalni preizkušnji najboljših osem v vsaki od konkurenc bosta v nedeljo z začetkom ob 17.45.

Fotogalerija


Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji