Z novo plezalno steno je Koper postal uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco

»Koper nocoj postaja pomembno evropsko plezalno središče in mesto, ki je tudi v tem športu sposobno gostiti tekmovanja na najvišji ravni,« se je nove plezalne stene razveselil koprski župan Aleš Bržan. Mestna občina Koper je namreč včeraj skupaj s Fundacijo za šport in Planinsko zvezo Slovenije namenu predala novo plezalno steno za hitrostno in težavnostno plezanje, s katero zdaj koprski plezalni center, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združuje vse tri plezalne discipline.

Foto: Tomaž Primožič
Nova plezalna stena predstavlja pomembno pridobitev tako za državo kot mesto, ki bo lahko gostilo večja mednarodna plezalna tekmovanja in postalo uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco ter s tem spodbujalo razvoj plezalne kulture in športnega turizma. Naslednji konec tedna bo že gostila 26. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, ki se po četrt stoletja iz Kranja seli v Koper, iz dvorane na prosto.

»Eden izmed športov, v katerega smo se Koprčanke in Koprčani zaljubili, je prav plezanje. Danes ob lepem vremenu na kraškem robu le s težavo najdeš naravno plezališče, ki ne bi bilo polno plezalnih navdušencev. Zato sem zelo vesel, da nam je uspelo ta čudovit šport približati ljudem tudi v urbanem okolju,« je ob slovesnem odprtju povedal župan Bržan. Dodal je, da s plezanjem razvijamo svoje gibalne sposobnosti, vzdržljivost, koordinacijo in gibljivost, pridobivamo moč in hkrati utrjujemo temeljne vrednote naše skupnosti, kot so vztrajnost, disciplina in pogum: »Še zlasti otroci obožujejo plezanje in navdušen sem, da jim veselja do plezanja v Kopru nikoli ne bo treba izgubiti in bodo odraščali v mestu, ki uresničuje otroške sanje

26fpa_plezalna_stena_03

Nove plezalne stene so se razveselili tudi na Planinski zvezi Slovenije, je povedal njen podpredsednik Miha Habjan: »Slovenci se radi pohvalimo, da smo narod športnikov, mi na Planinski zvezi Slovenije radi poudarimo, da smo tudi narod pohodnikov, gornikov in plezalcev. Ob takem objektu se nam na obrazu lahko izriše le nasmeh in to priložnost bi rad izkoristil za zahvalo Mestni občini Koper, da je prepoznala to priložnost in postavila objekt, ki bo služil tako reprezentanci kot nam rekreativcem

Čestitkam se je pridružil tudi predsednik Fundacije za šport Aleš Remih, ki je vsem uporabnikom zaželel veliko športnih užitkov.

Zunanja plezalna stena v Kopru je primerljiva s tistimi v Innsbrucku ali Augsburgu. V dolžino meri 30 metrov in 18 metrov v višino. Pokrit plezalni center v Kopru zajema približno 700 kvadratnih metrov plezalnih površin, skupna zunanja plezalna površina pa obsega 900 kvadratnih metrov. Večji del nove plezalne stene je postavljen ob severovzhodno fasado obstoječega objekta in je namenjen težavnostnemu plezanju. Sestavljen je iz različnih plezalnih plošč, ki so razvrščene v več smeri in nameščene pod različnimi nakloni, navpične proge na nekoliko odmaknjenem visokem stolpu na levi strani stene pa so namenjene hitrostnemu plezanju. Plezalni površini sta na vrhu povezani z nadstrešnico, ki služi stabilizaciji objekta, hkrati pa je dobrodošla zaščita pred močnim soncem, dežjem in vetrom.

26fpa_plezalna_stena_16
Naložbo, vredno približno 950.000 evrov, je občina začela izvajati decembra lani in zaključila julija letos. Za izvedbo investicije je 55 tisoč evrov nepovratnih sredstev prejela od Fundacije za šport.
Novo infrastrukturno pridobitev so poleg župana, predsednika Fundacije za šport in podpredsednika Planinske zveze Slovenije pozdravili tudi vrhunski plezalci Mia Krampl, Luka Potočar, Vita Lukan, Anže Peharc, akrobatka Dana Auguštin, Plesna šola Fiona in skupina Šank Rock.

Foto: Tomaž Primožič

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji