Dobrodošlica za športne plezalce z Janjo in Mio na čelu | video in foto

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju s trikratno svetovno prvakinjo Janjo Garnbret in svetovno podprvakinjo v težavnosti Mio Krampl na čelu se je domov vrnila v petek, 23. avgusta, ko jo je najprej čakal sprejem pri ministru Pikalu, nato novinarske obveznosti in zvečer nepozaben sprejem navijačev pred ljubljansko Mestno hišo.
Dobrodošlica za športne plezalce v Ljubljani po vrnitvi s svetovnega prvenstva na Japonskem (foto Jože Suhadolnik/Delo)
Bile so dovoljene sanje - in uresničile so se! Svetovno prvenstvo na Japonskem je bilo najuspešnejše do zdaj, slovenska reprezentanca v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina se je domov vrnila s štirimi odličji, eno olimpijsko normo in vrsto drugih vrhunskih rezultatov. Skupna bera treh zlatih in srebrne medalje jo postavlja na mesto najuspešnejše reprezentance na letošnjem SP.

sp_2019_sprejem_mia_janja_foto_joze_suhadolnik_delo
Dobrodošlica za športne plezalce s srebrno Mio Krampl in trikrat zlato Janjo Garnbret na čelu (foto Jože Suhadolnik/Delo)

Prvo ime športnega plezanja je Janja Garnbret (Šaleški AO), edina v zgodovini tega športa, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah, hkrati pa je tudi edina med slovenskimi športniki, ki je na enem svetovnem prvenstvu osvojila tri zlate medalje. V Hačiodžiju se je najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, nato je postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih, nato pa edina v zgodovini športnega plezanja s trojčkom zlatih medalj v težavnosti, balvanih in kombinaciji. S skupno šestimi zlatimi odličji je ženska z največ zmagami na svetovnih prvenstvih, poleg njih ima še srebrno, na Japonskem pa si je priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020 ter postavila osebni in slovenski ženski rekord v hitrosti. Uspeh Garnbretove je dopolnila Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je navdušila z naslovom svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju, in to v sezoni, ko je  prvič stopila na zmagovalni oder svetovnega pokala.

sp_2019_sprejem_minister_foto_manca_ogrin
Sprejem slovenske reprezentance v športnem plezanju pri ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu (foto Manca Ogrin)

Reprezentanco je po vrnitvi v domovino popoldne sprejel minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, sledila je novinarska konferenca v prostorih ministrstva, zvečer pa je Planinska zveza Slovenija pripravila sprejem za reprezentanco pred ljubljansko Mestno hišo. Prisotni so lahko slišali navdušene besede predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca, vrhunskim športnikom sta se poklonila predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc, izvršna direktorja Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc in Boštjan Škufca Zaveršek sta Garnbretovi in Kramplovi predala finančno nagrado generalnega sponzorja slovenske reprezentance v športnem plezanju, ljubljanski župan Zoran Janković pa se je pridružil čestitkam in napovedal nov plezalni center v Ljubljani, če se Janja oz. kdo od njenih reprezentančnih kolegov z olimpijskih iger vrne z zlato medaljo. Športni plezalci s srebrno Mio Krampl in trikrat zlato Janjo Garnbret na čelu so ob fotografijah, videu in v pogovoru podoživeli neverjetne dosežke v deželi vzhajajočega sonca, na sončni strani Alp pa jih je pričakala razveseljiva množica navijačev. Dan pozneje so poseben sprejem za Garnbretovo pripravili tudi v Slovenj Gradcu.


Oglejte si videoprenos v živo s sprejema športnih plezalcev v Ljubljani!

V Hačiodžiju je slovenske barve zastopalo 13 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, za olimpijsko normo pa se je potegovalo sedem kombinatorcev. Poleg Garnbretove je v kvalifikacijah kombinacije nastopila še četverica: Kramplova si je priplezala 14. mesto, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) sta se uvrstila na 16. in Lučka Rakovec (PK FA) na 17. mesto.

V težavnosti velja poleg zlata Garnbretove in srebra Kramplove izpostaviti še sedmo, deveto, deseto, 12. in 20. mesto Vite Lukan, Lučke Rakovec, Domna Škofica (ŠPO PD Radovljica), Tjaše Kalan (AO PD Kranj) in Martina Berganta (PK Škofja Loka), v balvanskem plezanju je poleg zmagovalke Garnbretove najvišje posegel Jernej Kruder na 10. mestu, Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl so si priplezale 12., 15. in 17. mesto, Vita Lukan in Anže Peharc sta bila 21. Po svojih najboljših močeh so se potrudili tudi Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), 27. v težavnosti, Gregor Vezonik (AK Ravne), 39. na balvanih, in Mina Markovič (ŠPK Plus), 46. v težavnosti.

Še enkrat globok poklon in iskrene čestitke!

Manca Ogrin

sp_2019_sprejem_navijaci_foto_manca_ogrin
Slovensko reprezentanco v športnem plezanju je po vrnitvi z Japonske v Ljubljani pričakala razveseljiva množica navijačev (foto Manca Ogrin)

Povezane novice:

Medijske objave:

Fotogalerija


Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji