Janja Garnbret zmagovalka Kranja in svetovnega pokala 2017, Slovenija na vrhu pokala narodov

Trikrat je v kranjski dvorani Zlato polje 12. novembra zadonela Zdravljica v čast slovenski športnoplezalni junakinji Janji Garnbret, zmagovalki sklepne tekme svetovnega pokala v težavnosti in skupni zmagovalki SP 2017 v težavnosti in kombinaciji. Domen Škofic, slovenski adut v moški konkurenci, je ostal tik pod stopničkami, Mina Markovič je v svojem trinajstem kranjskem finalu dosegla peto, novinka članskih final Vita Lukan pa sedmo mesto. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je drugo leto zapored osvojila tudi pokal narodov v težavnosti.
Janja Garnbret zlata na domači tekmi, srebra se je veselila Južna Korejka Jain Kim, brona Britanka Molly Thompson-Smith (foto Stanko Gruden)
Prestolnica Gorenjske je že 22 let nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone. Na zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, se je pomerilo 113 tekmovalcev iz 19 držav, poseben pečat mu je poleg sijajnih predstav naših reprezentantov dal spremljevalni program - otroške delavnice in mini olimpijada s Foksijem, plezalni filmi Festivala gorniškega filma in tekmovanje v močnih prstih, ob uradnem odprtju tekme je gledalce osupnil vrvohodski spektakel, med tekmo pa je vzdušje ogreval DJ Pier.

V tretje gre rado, bi lahko rekli za neustavljivo Janjo Garnbret (Šaleški AO), ki ji je v tretjem finalu kranjske tekme uspelo stopiti na najvišjo stopničko, potem ko je bila lani in predlani tretja. 18-letna Korošica je pred nabito polno dvorano Zlato polje še dvakrat poskrbela za slovensko himno, saj si je že pred sklepno tekmo zagotovila tudi skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, že drugo leto zapored, tokrat v zares velikem slogu, saj je kot prva tekmovalka v zgodovini dosegla devet zmag v isti sezoni, hkrati pa v skupnem SP v kombinaciji zmagala z daleč najvišjim številom točk (1135). Srebrno medaljo si je priplezala Južna Korejka Jain Kim, ki je v Kranju že slavila v letih 2010 in 2011, bronasto pa nekoliko presenetljivo Britanka Molly Thompson-Smith. Rekorderka kranjske tekme Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je v Kranju vknjižila že štiri zmage (v letih 2009, 2012, 2014 in 2015) je v svojem trinajstem zaporednem finalu pred domačim občinstvom dosegla peto mesto, mladinka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) pa se je v svojem prvem članskem finalu uvrstila na sedmo mesto.

sp_kranj_2017_janja_garnbret_skupna_zmagovalka_sp_foto_stanko_gruden
Janja Garnbret je v Kranju slavila tudi zmago svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji; v kombinaciji, kjer je dosegla rekordno število točk, je bila druga Južna Korejka Jain Kim, tretja pa Britanka Shauna Coxsey. (foto Stanko Gruden)

V moški konkurenci je suvereno slavil Avstrijec Jakob Schubert, ki je edini dosegel vrh finalne smeri in bil najboljši že v kvalifikacijah in polfinalu, sicer pa v Kranju zmagal že v letih 2012 in 2013. Drugega mesta se je veselil Nemec Alexander Megos, tretjega pa Rus Dmitrij Fakirjanov. Slovenski adut Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je svoj četrti zaporedni finale v Kranju sklenil tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu, prav tako je četrti v skupnem seštevku SP 2017 v težavnosti, kjer je letos zavladal Francoz Romain Desgranges.

Z desetim mestom se je izkazala Urška Repušič, med dvajseterico sta se uvrstila tudi Mia Krampl in Martin Bergant (oba 19.). Slovenske barve je pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina zastopala 20-članska ekipa. Vse so dali od sebe tudi Jernej Kruder (21.), Katja Kadić (22.), Lučka Rakovec (23.), Tjaša Kalan (29.), Lana Skušek (30.), Milan Preskar (32.), Veronika Meke (33.), Tjaša Slemenšek (41.), Kaja Skvarč Božič (43.) Anže Peharc in Zan Sudar (oba 46.), Luka Potočar (51.) in Klemen Novak (52.).

sp_kranj_2017_slovenska_reprezentanca_v_sportnem_plezanju_pokal_narodov_foto_manca_cujez
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je drugo leto zapored osvojila tudi pokal narodov v težavnosti. (foto Manca Čujež)

"Sem zelo čustvena, pri podelitvi za kranjsko tekmo sem se še zadrževala, pri skupnem seštevku pa nisem mogla zadržati solz," se je po podelitvi znova smejalo serijski zmagovalki Janji Garnbret (Šaleški AO), ki ji je vendarle uspelo zmagati tudi pred domačim občinstvom: "Kranjsko občinstvo sem prej dvakrat gledala s tretje, zdaj pa končno z najvišje stopničke. Neverjetno je, ko vsi vstanejo, ti ploskajo in res cenijo, kar si jim pokazal prej in kaj na tekmi." Po lanski sanjski sezoni, ko je postala svetovna prvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, se je zdelo težko stopiti še stopničko više, a Garnbretova je, z vnovično dvojno skupno zmago SP, medtem ko je v balvanih skupno druga, za nameček pa z zgodovinskimi devetimi zmagami SP v isti sezoni, šestimi v težavnosti in tremi v balvanih. Kaj lahko pričakujemo v letu 2018? "Ničesar ne morem obljubiti za naslednjo sezono, ker ne vem, kdaj se bo takšna sezona ponovila. Za naslednje leto upam, da bom osebno napredovala, da bom močnejša kot letos, da bom to pokazala tudi rezultatsko - upam, da se ne ponesreči, se bom potrudila. Devet zmag v isti sezoni mislim, da je kar maksimum, sploh si ne upam razmišljati, če je mogoče še kaj več. Ne morem obljubiti nič, se bom pa potrudila, da vsem - in tudi sebi - pokažem, da se da doseči še več." Zaradi bližajočih se olimpijskih iger, ki bodo za športno plezanje premierno leta 2020 v Tokiu, je med najboljšimi plezalci v težavnosti vse več balvanistov in vrh postaja vse širši. "Že v zadnjih dveh letih je vsako leto težje ohraniti oziroma napadati naslov, res si ne moreš privoščiti napak, z glavo moraš biti na pravem mestu, sicer ni dobrega rezultata. Morda je lažje balvanistom priti v težavnost, kot iz težavnosti iti na balvane, ker se močno razlikujejo, a se bodo tekmovalci kar zgostili. V Kranju so tudi balvanisti videli, da lahko dobro plezajo in bodo močna konkurenca," ocenjuje osemnajstletna Korošica, ob svoji vsestranskosti glavna slovenska kandidatka za olimpijsko odličje, ki pa se zaveda, da bo treba več pozornosti nameniti tudi hitrostnemu plezanju.

sp_kranj_2017_janja_garnbret_1_foto_stanko_gruden
Janja Garnbret, zmagovalka Kranja in dvakratna zmagovalka svetovnega pokala 2017 (foto Stanko Gruden)

"Vrhunsko, Janja ni iz tega sveta, to je nenormalno, kaj počne. Upam, da se tudi mene prime malo tega. Lansko sezono sem zmagal tudi zaradi nje, ker je pokazala, da to ni nemogoče," se je z najboljšo tekmovalko na svetu veselil tudi njen fant Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je kranjsko tekmo sklenil tik pod zmagovalnim odrom, v znamenju štirice je bila tudi celotna sezona: "Morda je bilo res letos takšno četrto leto, vse je šlo malo narobe, potem ko je bilo lansko sanjsko leto, letos pa nasprotno. Glede na to, koliko sem imel nesreč in sem po evropskem prvenstvu v Campitellu že hotel končati kariero, četrto mesto v skupnem seštevku ni slabo, če bi bil danes drugi, bi bil lahko tudi še skupno tretji. Čez vso sezono me je malo razočaralo, na koncu pa tudi podžgalo, tako da se veselim prihodnosti in naslednjih tekem." Svoj četrti finale na domači tekmi je 24-letni Radovljičan opisal kot ne prezahtevnega, a so napake odločale o najvišjih mestih: "Jakob je res fenomenalno odplezal vso tekmo in zasluženo zmagal. Finala vedno bolj postajajo šov, niso najtežje smeri, ampak si ne smeš privoščiti napak. Pojavlja se nov stil, tudi to je bil v letošnji sezoni faktor, da so rezultati drugačni, a se bomo navadili."

sp_kranj_2017_domen_skofic_4_foto_stanko_gruden
Domen Škofic četrti v Kranju in v skupem svetovnem pokalu 2017 v težavnosti (foto Stanko Gruden)

Drugačne tekmovalne smeri ostajajo izziv tudi za veteranko kranjske tekme Mino Markovič (ŠPK Plus), ki je pred domačim občinstvom nastopila štirinajstič, kar je le nekaj let manj, kot so stare njene najmlajše tekmice: "Niso vse izkušnje, napake so se kljub letom tekmovanja začele pojavljati v zadnjem času, ko se vse bolj spreminja tudi sam način tekmovalnega plezanja, a to še ostaja izziv.” Najizkušenejša slovenska reprezentantka, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, ki je štirikrat slavila tudi v Kranju (v letih 2009, 2012, 2014 in 2015), si je pred domačim občinstvom letos priplezala peto mesto, kar je zadostovalo tudi za skupno šesto mesto SP v težavnosti: "Sezona se je res začela odlično z drugim mestom na evropskem prvenstvu v težavnosti in drugim mestom na prvi tekmi svetovnega pokala, potem pa se ni vse izšlo po pričakovanjih, četudi sem bila vso sezono vrhunsko pripravljena, a mi jo je zagodla glava. Tudi na domači tekmi sem se počutila suvereno, odlično odplezala polfinale in kvalifikacije, malo manj pa sem zadovoljna s plezanjem v finalu, ki ni dopuščal napak.” 

sp_kranj_2017_mina_markovic_5_foto_stanko_gruden
Mina Markovič peta v svojem trinajstem zaporednem finalu pred domačim občinstvom (foto Stanko Gruden)

Po stopinjah svojih vzornic stopa Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska mladinska prvakinja v težavnosti, ki je v svojem prvem finalu med članicami dosegla sedmo mesto. "Občutek je bil fenomenalen, res sem zadovoljna, da sem prišla v finale ravno na kranjski tekmi. Občinstvo mi je dalo dodatno energijo, da sem plezala, res je bilo neverjetno, koliko ljudi pride, da bi spodbujali plezalce, in verjamem, da so uživali," je bila navdušena 17-letna Radovljičanka, ki jo že v prihodnji sezoni lahko pričakujemo na več članskih tekmah, skupaj z Lučko Rakovec pa jo čakajo tudi mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je že drugo leto zapored osvojila pokal narodov v težavnosti, tudi po zaslugi odličnih nastopov v Kranju. "Če potegnem črto pod sezono, smo naredili kar nekaj novih dobrih rezultatov v balvanih, tudi v težavnosti smo bili odlični, čeprav pri Domnu in Mini ni šlo vse po načrtih, Janja pa je sezono izpeljala neverjetno in zmagala svetovni pokal že pred zadnjo tekmo. Za Kranj sem vesel, da smo imeli kar deset polfinalistov, tudi finale s štirimi predstavniki je odličen za nas, prav tako nam veliko pomeni domača zmaga, na koncu smo še izvedeli, da smo ravno zaradi dobrih rezultatov v Kranju s tretjega mesta v težavnosti napredovali na prvega in zmagali v pokalu narodov," je bil zadovoljen selektor Gorazd Hren, ki ocenjuje, da se tudi za prihodnost slovenskega športnega plezanja na najvišji ravni ni treba bati. "Kadetinje, stare 16, 17 let, Vita, Urška, Mia, so tudi v Kranju pokazale, da se lahko kosajo s starejšimi, izkušenejšimi tekmovalkami, kar nas zelo veseli, pri fantih pa bomo mogli najti še pravi recept, spodbuditi mlade, da bomo poskusili zmanjšati vrzel med Domnom in ostalimi."

sp_kranj_2017_vita_lukan_7_foto_stanko_gruden
Vita Lukan sedma v svojem prvem članskem finalu (foto Stanko Gruden)

Rezultati tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Kranj 2017
ženske - 52 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 61 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO)
2. Jain Kim (KOR)
3. Molly Thompson-Smith (VB)
4. Julia Chanourdie (FRA)
5. Mina Markovič (SLO)
6. Shauna Coxsey (VB)
7. Vita Lukan (SLO)
8. Anak Verhoeven (BEL)
...
10. Urša Repušič (SLO)
19. Mia Krampl (SLO)
22. Katja Kadić (SLO)
23. Lučka Rakovec (SLO)
29. Tjaša Kalan (SLO)
30. Lana Skušek (SLO)
33. Veronika Meke (SLO)
41. Tjaša Slemenšek (SLO)
43. Kaja Skvarč Božič (SLO)
1. Jakob Schubert (AVS)
2. Alexander Megos (NEM)
3. Dmitrij Fakirjanov (RUS)
4. Domen Škofic (SLO)
5. Stefano Ghisolfi (ITA)
6. Francesco Vettorata (ITA)
7. Marcello Bombardi (ITA)
8. Jan Hojer (NEM)
...
19. Martin Bergant (SLO)
21. Jernej Kruder (SLO)
32. Milan Preskar (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
46. Zan Sudar (SLO)
51. Luka Potočar (SLO)
52. Klemen Novak (SLO)

Skupni seštevek svetovnega pokala 2017 v težavnosti
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) 665 točk
2. Jain Kim (KOR) 525 točk
3. Anak Verhoeven (BEL) 444 točke
...
6. Mina Markovič (SLO) 304 točke
18. Vita Lukan (SLO) 109 točk
23. Mia Krampl (SLO) 82 točk
29. Urška Repušič (SLO) 52 točk
1. Romain Desgranges (FRA) 443 točk
2. Stefano Ghisolfi (ITA) 382 točk
3. Keiichiro Korenaga (JAP) 339 točk
4. Domen Škofic (SLO) 307 točk
...
50. Martin Bergant (SLO) 16 točk
55. Jernej Kruder (SLO) 11 točk

Skupni seštevek svetovnega pokala 2017 v kombinaciji
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) 1135 točk
2. Jain Kim (KOR) 626 točk
3. Shauna Coxsey (VB) 607 točk
...
13. Mina Markovič (SLO) 304 točke
21. Katja Kadič (SLO) 236 točk
42. Vita Lukan (SLO) 123 točk
61. Mia Krampl (SLO) 82 točk
78. Urška Repušič (SLO) 52 točk
86. Julija Kruder (SLO) 44 točk
1. Tomoa Narasaki (JAP) 571 točk
2. Jongwon Chon (KOR) 564 točk
3. Kokoro Fujii (JAP) 489 točk
...
17. Domen Škofic (SLO 309 točk
22. Jernej Kruder (SLO) 212 točk
79. Anže Peharc (SLO) 62 točk
127. Martin Bergant (SLO) 16 točk
134. Gregor Vezonik (SLO) 14 točk

Iskrene čestitke in globok poklon!

Manca Čujež

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji