Zunanja plezalna stena v Kopru dobiva že končni obris

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju sodi v sam vrh tega športa in končno bo Slovenija dobila tudi infrastrukturo na najvišjem nivoju. Plezalni šport se lahko veseli nove pridobitve, zunanje plezalne stene v Kopru, ki bo z zdajšnjim plezalnim centrom združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Plezalna stena te dni dobiva že končno podobo.
Ideja o zunanji plezalni steni je morala zoreti precej let, da je lani končno dobila svojo uresničitev. V zunanjem delu enega izmed najlepših športnih parkov v Sloveniji na Bonifiki v Kopru že od konca jeseni brnijo stroji. Ob glavnem vhodu v plezalni center Plus Climbing namreč nastaja velika zunanja stena, edinstvena v Sloveniji. Zunanji objekt bo v dolžino meril 30 metrov in v višino 18 metrov. Sestavljen bo iz stene z dvema postavitvama za hitrost in večjim delom za težavnostno plezanje v dolžini 26 metrov.

plezalna_stena_koper_junij
Plezalna stena bo sestavljena iz jeklene konstrukcije in plezalnih plošč. (Foto: Luka Fonda)

Smeri za hitrostno plezanje bosta postavljeni na odmaknjenem visokem stolpu na levi strani stene. Obe plezalni površini bosta na vrhu povezani z nadstrešnico.

Stena je oblikovana in narejena tako, da je primerna za tekmovalce svetovnega pokala, kot tudi za rekreativne športnike. »Ker zunanja stena stoji ob plezalnem centru, v katerem je že velik balvanski center in v njem trenira veliko mlajših in rekreativnih plezalcev, smo želeli, da ima zunanja stena takšen naklon, da je primerna za obe skupini športnih plezalcev. Ko bo tekmovalna sezona, bodo na steni postavljene zahtevnejše smeri, izven sezone bodo na njej lažje za tiste, ki želijo lažji trening,« je razložil trener reprezentance v športnem plezanju in vodja koprskega plezalnega centra Plus Climbing Luka Fonda.

Koprski plezalni center, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, bo na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. "Glede težavnosti in hitrosti je nova pridobitev velik napredek v slovenskem prostoru. Če smo morali v preteklosti veliko treningov za težavnost opraviti v tujini, bomo zdaj lahko opravili doma. Skupaj bomo lahko trenirali balvane in težavnost, kar je tudi dobra priprava za olimpijsko kombinacijsko disciplino, ki bo na sporedi leta 2024 na Olimpijskih igrah v Parizu,« je še dodal Luka Fonda. Pokrit plezalni center v Kopru zajema približno 700 kvadratnih metrov plezalnih površin, skupna zunanja plezalna površina bo 900 kvadratnih metrov.

Gradbena dela so v zaključni fazi, čez tri tedne bi naj bila plezalna stena gotova.

Veličastna in edinstvena stena v Sloveniji bo primerljiva s podobni v Innsbrucku ali nemškem Augsburgu. Uradno odprtje stene bo 26. avgusta in teden kasneje bo stena premierno gostila tekmo svetovnega pokala. Po 25 letih tekem v Kranju se namreč v letu 2022 karavana seli v Koper na novo plezalno steno.

2. in 3. septembra bo v Kopru dvodnevni plezalni praznik z bogatim spremljevalnim programom. V tekmi v težavnosti se bodo pomerili najboljši svetovni športni plezalci. Med njimi tudi najboljši slovenski kot so Janja Garnbret, Mia Krampl, Luka Potočar in drugi.

Glavni investitor objekta je Mestna občina Koper s sofinanciranjem Fundacije za šport in sodelovanjem Plus Climbing Koper.

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji