Adam Ondra Show za uvod v SP Kranj 2017

V kranjski športnoplezalni spektakel nas popelje predavanje najboljšega plezalca vseh časov, ki je letos s preplezano smerjo 9c znova premaknil mejo v športnem plezanju. Čeh Adam Ondra, trikratni svetovni prvak in večkratni zmagovalec svetovnega pokala, je eden najprijetnejših in najdostopnejših ljudi v vrhunskem plezanju. Vabljeni, da v četrtek, 9. novembra 2017, ob 19. uri v Cineplexxu Kranj prisluhnete njegovi zgodbi iz navpičnice. Predavanje bo v angleščini.
Adam Ondra (foto Heinz Zak)
Adam Ondra bo ob fotografijah in videu predstavil svoje plezalne začetke in domača plezališča, osrednjo pozornost pa bo posvetil svojima najodmevnejšima plezalnima projektoma v zadnjem času: Silence, prvi smeri na svetu z oceno 9c, in Dawn Wall, prvi ponovitvi najtežje večraztežajne smeri na svetu.

Predavanje češkega mojstra navpičnice, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira v sodelovanju s Češko planinsko zvezo, bo tudi počastitev 120-letnice ustanovitve Češke podružnice Slovenskega planinskega društva v Pragi, zato bo uvodoma kratka predstavitev češko-slovenskega sodelovanja in čeških plezališč.

Adam je začel praktično hkrati hoditi in plezati, poleg čeških sta bila med njegovimi prvimi plezališči Mišja peč in Osp, kamor je hodil vse otroštvo. Pri osmih letih je že splezal smer z oceno 7b+ na pogled, pri trinajstih svojo prvo smer z oceno 9a (Martin Krpan v Mišji peči) in tako postal najmlajši Zemljan s preplezano 9a.

Pri šestnajstih je dosegel prvo zmago svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in postal svetovni podprvak v težavnosti, pozneje pa na svetovnih prvenstvih osvojil še tri zlate medalje. Tekmovalno je izjemen dosežek, da je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala tako v balvanih kot v težavnosti, še bolj pa to, da je bil v istem letu svetovni prvak v obeh kategorijah (2014), na naslednjem svetovnem prvenstvu (2016) pa je osvojil zlato v težavnosti in srebro v balvanih.

Leta 2012 je preplezal prvo smer z oceno 9b+ na svetu (Change), septembra letos pa je na Norveškem s smerjo Silence, ocenjeno z 9c postavil nov mejnik v težavnosti športnega plezanja. To je edina smer na svetu z oceno 9c, oceno 9b+ imajo tri smeri, od tega dve njegovi (Change in Vasil Vasil) ter Dura Dura Chrisa Sharme, edina, ki ima dva vzpona. Sicer pa je Adam prvi preplezal vse štiri najtežje smeri na svetu.

Do danes je 24-letni športni plezalec iz Brna preplezal več tisoč smeri, od tega 158 z oceno 9a ali več. Je edini, ki je splezal 9a na flash, in to dvakrat, kar štirikrat pa je splezal 9a na pogled. Leta 2016 je Ondra v rekordnih osmih dneh opravil ponovitev legendarne smeri Dawn Wall, najtežje večraztežajne smeri na svetu z dvema raztežajema 9a. Njegov dosežek je vrhunski, saj je bila to zanj prva smer v steni El Capitana, kot najboljši plezalec na svetu pa si je izbral najtežjo in v velikem slogu potrdil ta naziv.

Ondra je trikrat stopil na najvišjo stopničko tudi na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju, ki bo letos 11. in 12. novembra v dvorani Zlato polje.

Vstopnice za predavanje Adam Ondra Show so v prodaji na blagajnah Cineplexx Kranj in prek spletne strani www.cineplexx.si. Cena vstopnice je 7 EUR. Plačilo spletnih nakupov je mogoče s karticama Mastercard in Visa. Z registriranim profilom izberete sedeže v dvorani in opravite spletni nakup izbranih vstopnic. Vstopnice lahko natisnete ali pa prejeto kodo pokažete biljeterju na zaslonu pametnega telefona in jo bo poskeniral.

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji