Tekma svetovnega pokala z najboljšimi slovenskimi športnimi plezalci na novem prizorišču v Kopru

Po 25 letih tradicije organizacije tekem v Kranju se mednarodno tekmovanje v težavnostnem plezanju seli na Obalo. 26. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju bo letos prvič potekala na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper - Plus climbing,  2. in 3. septembra 2022. Na veličastnem športnem tekmovanju bo sodelovalo 123 tekmovalcev iz 24 držav, med njimi tudi 17-članska slovenska reprezentanca z evropsko prvakinjo Janjo Garnbret.
Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida
Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju 2022, ki jo Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), bo letos prvič Kopru, na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper - Plus climbing, katere investitor je Mestna občina Koper. Koprski župan Aleš Bržan je na novinarski konferenci ponosno predstavil novo športno pridobitvijo, ki dopolnjuje široko ponudbo naravnih plezališč v občini in sovpada z občinskimi prizadevanji za razvoj športnega plezanja pri nas.

PZS_tiskovka_0025_220825_MKVNova plezalna stena v Kopru (Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida)

Uspešni plezalci so se te dni vrnili iz Münchna, kjer so na evropskem prvenstvu pobrali pet medalj. Janja Garnbret je postala evropska prvakinja v težavnosti, v balvanih in kombinaciji, Luka Potočar je evropski podprvak v težavnosti ter Mia Krampl je nova evropska podprvakinja v kombinaciji. Uspešni so bili tudi ostali slovenski plezalci in večina jih bo na letošnjem športnem dogodku poimenovanem Prvi na vrhu. Poleg Janje Garnbret bodo v Kopru tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Tjaša Slemenšek, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar ter Rebeka Kamin. V moški konkurenci se bodo za medalje borili Luka Potočar, Domen Škofic, Milan Preskar, Martin Bergant, Matic Kotar, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik.

PROGRAM SP v športnem plezanju KOPER 2022

petek, 2. september sobota, 3. september
9:00-15:00 Kvalifikacije
09:00-12:00 Program za OŠ in mlade z Mini olimpijado
09:00-15:00 Plezanje na mobilni plezalni steni
17:00-19:30 Program na stojnicah in glasbeni program z DJ
20:00 Polfinale
09:00-15:00 Dan odrtih vrat Plus climbing centra
15:00-18:00 Državno prvenstvo v hitrostnem plezanju za mlajše in srednje kategorije
15:00-22:00 Spremljevalni program na stojnicah
18:00-19:30 Glasbeni program z DJ
19:30-20:00 Otvoritev finala
20:00-22:00 Finale
22:00-24:00 Koncert

»Na letošnjih tekmah svetovnega pokala v težavnosti ima Janja čisto prevlado, veseli pa me, da tudi ostali kažejo odlične nastope, ki so jih nekateri okronali z medaljami na evropskem prvenstvu. Vedno pa upam in si želim kakšnega nastopa več v finalu, a se zavedam, da to ni enostavno. Mislim, da so naši tekmovalci že večkrat dokazali, da sodijo v sam vrh športnega plezanja in verjamem da bodo v Kopru to spet potrdili, saj jim bo domače občinstvo dalo še kakšen dodaten procent moči. Na žalost smo letos prikrajšani za nastope najboljših mladincev, saj se trenutno mudijo na mladinskem svetovnem prvenstvu v ZDA, tako bo na tekmi nastopila edina mladinka Sara Čopar, ki se s tekme vrača kot nova mladinska svetovna prvakinja v balvanih,« je tekmo napovedal selektor in trener reprezentance Gorazd Hren.

Najboljša slovenska in svetovna športna plezalka Janja Garnbret prihaja v Koper s tremi zlatimi medaljami z evropskega prvenstva. A kljub neverjetnim uspehom ima še vedno zelo veliko zagona. »Na to tekmo grem z enakim ciljem kot na vse tekme do sedaj, grem po zmago. A se zavedam, da je pred domačim občinstvom težko tekmovati, saj mu želim pokazati najbolje, kar znam. Ne tekmo bom šla fokusirana, zbrana in bom uživala.« Kljub temu, da je povsod po svetu dobrodošla in ima močno navijaško podporo, je domače občinstvo dodatna motivacija. »Vem, da bodo na tekmo prišli moji prijatelji, nekdanji učitelji, profesorji, sošolci in sorodniki. Vem, da bodo na tekmi tudi otroci, katerim smo vzorniki. Vse to je dodatna motivacija. Ko slišim slovenske spodbudne besede iz občinstva, naredim še dva giba več, kot bi ju mogoče sicer.«

PZS_tiskovka_0012_220825_MKVSelektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren (Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida)

Srebrna medalja v kombinaciji in četrto mesto v težavnosti na EP sta bili potrditev, da je forma Mie Krampl v težavnosti v dobrem stanju in tako pripravljena odhaja na domačo tekmo. »Ko sem prišla s tekme v Münchnu, sem bila psihično in fizično izčrpana in potrebovala sem nekaj dni, da sem se vrnila nazaj v trening rutino, a še vedno se mi zdi, da sem dobro pripravljena in upam, da mi bo to tudi uspelo pokazati. Veselim se podpore domačega občinstva, ki so moja dodatna vzpodbuda.« K temu je dodala, da ima tekma v Sloveniji ogromen pomen za razvoj plezanja v Sloveniji, saj je odlična promocija za ta šport.

 

Luka Potočar je lani v Kranju osvojil prvo medaljo v svetovnem pokalu, letos prihaja v Koper kot evropski podprvak v težavnosti. Kot je povedal na novinarski konferenci je forma točno tam, kjer mora biti in da ima po odličnih rezultatih s prvenstva visoke cilje. »Medalja je zame realen cilj, vendar za njo je potrebno vrhunsko plezanje ves čas tekmovanja. Občinstvo je pomemben del vsakega športa in zagotovo bo velika motivacija za vse slovenske tekmovalce.«

 

Vita Lukan, ki letos še ni uspela pokazati vsega, kar bi si želela, si za tekmo v Kopru želi, da bi odplezala smer čim bolj tekoče in sproščeno. »S tekem v Kranju imam veliko lepih spominov, ki si jih želim nadaljevati tudi na novem prizorišču.«
PZS_tiskovka_0022_220825_MKVGremo naši! (Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida)
Sezona Lučke Rakovec letos ni potekala po načrtih, ampak njena motivacija je še vedno tam, kjer mora biti, zato upa, da ji bo na tej tekmi v Kopru pred domačim občinstvom uspelo sestaviti dober nastop. Tekme v Kopru se zelo veseli tudi Domen Škofic, saj verjame, da bo zanj nova vrhunska izkušnja. »Zelo bom vesel, če bom lahko plezal vse štiri smeri in v njih pokazal svoj maksimum.«

Brezplačne vstopnice

Kot so zaključili slovenski športniki jim domače občinstvo in slovenska podpora zelo veliko pomenijo. Da bodo na steni dobili dodatni zagon in še večjo dozo adrenalina, vas vabimo, da si tekmo v Kopru ogledate v čim večjem številu.

Letošnja novost tekme so namreč brezplačne vstopnice, ki jih podarja PRVA, generalni sponzor reprezentance v športnem plezanju in generalni sponzor tekme v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Na spletni strani navrhu.prva.si z osebnimi podatki izpolnite spletni obrazec in brezplačna vstopnica za veličastni dogodek je vaša. »PRVA z generalnim sponzorstvom slovenske reprezentance v športnem plezanju sodeluje v ustvarjanju pogojev za kakovostno delo, da lahko naši plezalci posegajo po najvišjih mestih. Za vsakega športnika pa je poseben občutek nastopati pred domačim občinstvom, tako smo v PRVI prevzeli tudi generalno sponzorstvo pri tekmi svetovnega pokala v Sloveniji. Da pa slovenske športnike z bučnim navijanjem podpre čim večja množica, smo zagotovili tudi brezplačne vstopnice, ki si jih zagotovite do 31. avgusta,«, je izpostavila predsednica uprave PRVE Osebne zavarovalnice Nataša Hajdinjak.


PZS_tiskovka_0008_220825_MKVJanja Garnbret (Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida)

Če v promocijski akciji za brezplačne vstopnice ne bi želeli sodelovati, a si vseeno želite najboljše plezalce videti v živo, potem lahko vstopnico kupite na prodajnih mestih Eventima. Cena enotne vstopnice za celotno tekmovanje (petek in soboto) znaša 20 evrov. Cena vstopnice za člane Planinske zveze Slovenije in prebivalce Mestne občine Koper znaša 15 evrov.

V petek in soboto bo zanimivo tudi dogajanje ob tekmi. PZS namreč skupaj z Mestno občino Koper pripravljamo dvodnevni plezalni program, ki bo namenjen širši javnosti. »V petek, v času kvalifikacij, bo program namenjen osnovnošolcem. Imeli bodo možnost preizkusiti plezanje na mobilni plezalni steni in sodelovati v mini olimpijadi. Že v petek zvečer bo polfinale najboljših. V soboto popoldne bo rekreacijsko tekmovanje v hitrostnem plezanju, zvečer pa veliki finale v težavnosti najboljših športnih plezalcev sveta. S tem še ne bo konec dogajanja, za zaključek pestrega dogajanja bo še koncert glasbene skupine 6 Pence - Queen Tribute. Oba dneva bodo lokalni ponudniki predstavljali svoje izdelke in storitve, prav tako se bodo predstavili tudi partnerji dogodka,« je dogajanje ob tekmi napovedal organizacijski vodja tekmovanja Matej Planko.


PZS_tiskovka_0023_220825_MKVVodji tekmovanja Tomo Česen in Matej Planko (Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida)

Na spletni strani tekmovanja worldcupslo.com so podrobnejše informacije in tam bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije. Vse bomo ažurno objavljali tudi na spletni strani PZS in na naših družbenih omrežjih .

Ogled finalne tekme bo na 2. programu neposredno prenašala TV Slovenija. Generalni sponzor SP Koper 2022 je Prva, veliki sponzorja sta Slovenska turistična organizacija in Adidas,soorganizator dogodka je Mestna občina Koper


Barbara Gradič Oset


Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji