Plezalni filmi na športnoplezalnem spektaklu

Sklepno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju Kranj 2017 bo tako pred sobotnim polfinalom kot nedeljskim finalom obogatila projekcija Festivala gorniškega filma: plezalnih filmov Široke poči in Fanta v Bugabujih ter kratkih filmov Plošča in Čudovita narava - Navadni kameleon.
Široke poči - plezalni filmi na športnoplezalnem spektaklu SP Kranj 2017 (arhiv FGF)
V športni dvorani Zlato polje se bomo v navpičnico "podali" v živo - ob vrhunskih predstavah najboljših športnih plezalk in plezalcev na finalni tekmi svetovnega pokala Kranj 2017 - in ob gibljivi sliki iz arhiva Festivala gorniškega filma.

Uvod v sobotni polfinale, ki je 11. novembra na sporedu ob 20.00, bo ob 18.45 projekcija plezalnega filma Široke poči. V nedeljo, 12. novembra, nas v finale (na sporedu ob 16.45) ob 16.00 popelje trojček kratkih filmov: Plošča, Fanta v Bugabujih in Čudovita narava - Navadni kameleon.

Široke poči

Paul Diffley, ZDA, 2012, 48 minut
Plezanje off-width poči velja za eno najtežjih plezalnih tehnik, ko je razpoka preširoka za gvozdenje rok in nog, a preozka za kaminsko plezanje (gvozdenje celega telesa v notranjosti razpoke). Te poči veljajo za najbolj psihično zahtevne, gibanje po njih pa je največkra izjemno nerodno in s tem nevarno. Angleška plezalca Pete Whittaker in Tom Randall sta po dveh letih težkega treninga v kleti na umetni steni končno pripravljena spoznati svet teh poči, zato se odpravita v Ameriko, da bi preplezala najtežjo off-width poč na svetu - Century Crack.

Plošča
Nadine Boller, Švica, Kirgizija, 2015, 9 minut
Sredi kirgiških step še iz sovjetskih časov stoji stara temeljna plošča, ki je v vsakodnevnem življenju nomadov vse pomembnejša.

Fanta v Bugabujih
Zachary Barr, ZDA, 2016, 18 minut
Will Stanhope in Matt Segal sta vrhunska plezalca, ki sta se specializirala za plezanje poči. Pridružite se jima v epskem boju z izjemno zahtevno smerjo, ki sta ji v kanadski divjini posvetila kar štiri leta.

Čudovita narava - Navadni kameleon
Tomer Eshed, Nemčija, 2016, 3 minute
Prehranjevalne navade navadnega kameleona, kakor jih še niste videli.

Filmske projekcije Planinska zveza Slovenije pripravlja v sodelovanju s Festivalom gorniškega filma, ki bo v 12. izvedbi od 26. februarja do 4. marca 2018.

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji